Skurgolv

Empty table

Trägolv tillhör de äldsta golvbeläggningarna, för det fall vi bortser från stampat jordgolv. I våra dagar är det populärt att ta fram gamla trägolv och för all del att lägga helt nya. Som väl är finns det massor av kunskap att tillgå. Kunskap om hur man tar tillvara på sina gamla skurgolv och hur man skapar nya. Något att ha med sig för den som önskar ta fram ett gammalt trägolv och slipa om det, eller för den som låter lägga ett nytt.

 

Så skapas ett skurgolv
Förutom det lagda trägolvet med dess brädor behöver man ett par hinkar, en för kallt vatten och en för kallt vatten med linoljesåpa. Därtill behöver man en skurborste gärna på skaft och en skurtrasa. Skurborsten behövs för att rengöra gamla trägolv. För det fall det handlar om ett helt nytt trägolv räcker det med att använda skurtrasan. Man börjar med att fylla den ena av de båda hinkarna med kallt vatten. I den andra blandas linoljesåpan, också med kallt vatten, enligt de anvisningar som finns på förpackningen. Blötlägg några bräder i taget med vattnet. Linoljesåpa ska aldrig strykas på ett torrt golv. Då blir det gula fläckar som aldrig försvinner. Torka bort överflödigt linoljesåpvatten med en trasa som blötts i rent kallt vatten. Byt sköljvattnet i hinken ofta. Då det blivit behandlat några gånger blir ytan mjuk, len och härdad. Då står golvet emot smutsen bättre.

 

Underhåll skurgolvet
För att underhålla ett skurgolv räcker det att skura hela golvet ordentligt, en gång per år. Genom att ta sig tid att göra det skapas så småningom en hård och smutsavvisande yta. För det fall golvet är nylagt tar det i regel ett antal år innan ytan den eftertraktade ytan blir silvergrå. Kom ihåg att golven ska skuras med kallt vatten. Skuras de med varmt vatten blir de golv grådaskiga.

 

Fläckborttagning
För att ta bort fläckar kan man ta en klick såpa på borsten och skrubba intensivt. Fast kom ihåg att blöta golvet med kallt vatten först! Annars kan tråkiga bruna fläckar uppstå och de går inte att ta bort.

 

Om linoljesåpa
Följ länken och läs mer om linoljesåpa i tidskriften Gård & Torps frågespalt. Ett stort plus är att linoljesåpa dessutom är miljövänlig.