Sköt om ditt golv på rätt sätt

Det sägs ju att ett trägolv bara blir vackrare med tiden, och det stämmer – med förutsättningen att man sköter om golvet på rätt sätt medan åren går. Och även om golv i andra material kanske inte tjänar på att bli äldre, kan man i alla fall få dem att hålla längre genom att sköta om dem på rätt sätt. Vad som är rätt sätt beror självklart helt på vilket material golvet är gjort av. Det vanligaste felet hemägare gör när de ska städa sina golv är att de använder för blöta metoder, vilket kan leda till skador som förstör golvet, om det kommer in vatten i kärnan. Ett annat vanligt misstag är att man använder för hårda kemikalier när man rengör golvet, något som oftast inte behövs annat än i absoluta nödfall.cleaning-268126_960_720

Ett tydligt exempel på detta är lackade trägolv. För vanlig städning behövs inte mer än att man dammsuger och torrmoppar, med en mopp som är så lätt fuktad att golvet torkar inom en minut. Om golvet är mycket smutsigt kan man använda sig av en lika lätt fuktad trasa med lite allrengöringsmedel i. Om man har ett naturoljat trägolv ska man inte ens torrmoppa; då räcker det med att dammsuga, och om det verkligen behövs, att tvätta med återfettande golvsåpa (som också är mycket lätt fuktad).

Ett av de mer känsliga golven för fläckar och smuts som man kan ha är ett klinkergolv, men inte ens det kräver rengöring med hårda kemikalier. Det enda man måste vara noga med är att ta bort eventuella fläckar snabbt, eftersom klinkers har öppna porer; om fläcken tränger ner i porerna kan den bli permanent. Annars ska ett klinkergolv tvättas med vanlig såpa, eftersom det ger ett skyddande lager på golvet.

Självklart finns det också andra saker man kan göra för att skydda sitt golv i längden. Att ha en matta under soffor, stolar och andra möbler skyddar till exempel golvet mot repor, och att ha persiennerna fördragna om dagarna när man inte är hemma ser till att det inte bleks av solen. Vårda ditt golv väl, så kommer du att ha mycket glädje av det i många år framöver.