Så ofta bör du våttorka ditt golv

Hur ofta bör man egentligen våttorka sitt golv? Det finns egentligen inget direkt svar på hur ofta man ska våttorka golvet utan det kan bero på flera olika faktorer. Om man har djur eller barn kan golvet behöva torkas varje dag eller kanske till och med flera gånger om dagen om djuret eller barnet går ut och in under leriga och smutsiga årstider. Att våttorka golvet kan också minska risken att barnet eller djuret får i sig skadliga saker när det går omkring. Om man har mycket statisk elektricitet i hemmet kan det också vara en bra idé att prova att våttorka golvet lite oftare, och då gärna med lite sköljmedel i vattnet. Om man däremot inte är hemma så ofta och inte har varken djur eller barn kan det räcka med att bara våttorka golvet någon gång per månad, eller kanske till och med ännu mer sällan. Men hur gör man egentligen?

Hur torkar man golvet på bäst sätt?

När det gäller att våttorka golvet finns det många sätt att välja mellan. Ett tips från städexpert är att man städar så miljövänligt som möjligt och använder till exempel såpa istället för starka rengöringsmedel. Ofta räcker detta mycket bra för att få golvet rent och dessutom riskerar man inte att barn eller djur får i sig de starka och farliga kemikalierna. När man ska våttorka golvet är det bra att ha en mopp och en skurhink där man kan vrida ur moppen eller mopptrasan. Sedan är det bara att fukta moppen och börja våttorka. Det är viktigt att se till att golvet inte blir allt för blött. Om man har trägolv eller parkett är detta extra viktigt eftersom vattnet kan rinna ner i sprickor och orsaka fuktskador och mögel. Dessutom kan det bli fula fläckar på golvet som inte går att få bort. Om man under tiden man moppar hittar fläckar på golvet som inte försvinner kan man prova att sätta foten på moppen och gnugga lite, då brukar de flesta fläckar försvinna. När man moppar bör man heller inte glömma bort att städa under möblerna där damm ofta samlas.

Förenkla städningen av golvet

Det finns flera sätt att göra städningen enklare och dessutom kan några av dem göra att man inte behöver städa lika ofta. Om man lägger en bra dörrmatta utanför dörren, och en innanför dörren kan man stoppa mycket smuts där. Om man har djur är det också bra att ha en handduk hängande vid dörren så man lätt kan torka av smutsiga tassar. Det är också bra om man inte har massor av låga möbler eller lösa saker på golvet eftersom det blir svårt att städa under och runt dem. Barnleksaker, mattor och annat som är lätt att flytta på bör plockas undan innan man våttorkar. Med en kolfilterfläkt i köket kan man slippa matos som hamnar på golvet, och som riskerar att börja lukta. Även detta förenklar städningen. Ett annat sätt att göra städningen lättare är att städa lite varje dag. Om man har moppen i badrummet kan man smidigt varje dag spruta lite vatten med duschen och snabbt torka av golvet.