Rekommendationer vid golvservice

Många bemanningsföretag idag erbjuder allehanda städservice, lagermedarbetare, IT-personal, lärarvikarier och till och med vårdpersonal. Även inom golvservice finns bemanningsföretag som är experter inom området och vet vilken kompetens som behövs för att få arbetet utfört. Ett av dessa företag är Placera Personal som har flera års erfarenhet inom området, så pass att de vågar kalla sig för ”Ett av Sveriges mest erfarna bemannings- och rekryteringsföretag”. Så frågan är vad vi pratar om när vi säger golvservice och vad används för redskap vid städning av golv?

Vad är golvservice?

Golvservice är alla former av behandling som går att göra med golv. Allt från skurning och moppning till polering, slipning och lagning av golv. Beroende på vilket golv man pratar om används olika redskap och verktyg för att få jobbet gjort. Ett felsteg kan förstöra ett helt golv därför är det viktigt att man gör rätt från början för att slippa höga kostnader som det blir vid golvbyte.

Olika golv kräver olika hantering

För att golvet ska ha en så lång hållbarhet som möjligt finns rekommendationer för hur respektive golv ska behandlas och vårdas. Olika golv har olika innehåll och egenskaper, därför krävs också olika behandling av de olika slagen. Golvbranschen, som är branschorganisationens representanter för Sveriges golvläggare, leverantörer och återförsäljare av golv, har tagit fram en guide med skötselråd som kan vara värda att läsa igenom. Bland annat ger de ut följande generella rekommendationer:

  • Fanérgolv: Alla trägolv är i grunden känsliga mot vatten, varför det är viktigt att använda torra tillvägagångssätt. Man kan vid undantag använda en fuktig, väl urvriden mikrofiberduk och moppa trägolvet med det men alltid vara noggrann med att inte lämna kvar fukt i träet. Om trälack har använts på golvet kan man fräscha upp och skydda det med hjälp av en så kallad refresher.
  • Gummigolv: Gummigolv är av ett slitstarkt material som håller i många år. Rengöringsskötseln kan hanteras med både torra och våta metoder och det går bra att använda olika vårdkemikalier såsom vax, allrengöringsmedel och polish eftersom materialet har hög kemikaliebeständighet.

För att följa den fullständiga guiden kan du gå in på följande sajt för mer information: https://www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/golvguiden/.

Städtips vid golvstädning

1. Ett första tips vid städning av golv är definitivt att alltid först börja städningen uppifrån och sedan arbeta sig nedåt. Det vill säga – städa golvet sist! För att på så sätt inte dra ner damm och smuts på ett golv du redan har gjort rent.

2. Vid skurning av golv, använd rätt utrustning. Om det är en stor lokalyta såsom på stora företag så kan det vara en idé att använda en skurmaskin som dels kan göra ett noggrannare arbete men som även går undan och får arbetet gjort på kortare tid. Vid hemstädning kan du använda vanlig mopp och skurhink men komma ihåg att följa rekommendationerna med rätt skurmedel för golvtypen.

3. För att hålla humöret och tempot uppe kan det vara en bra idé att lyssna på någon bra musik i bakgrunden. Detta gör dig piggare och gladare medan städningen är i full fart!