Parkettgolv

Elegant interior

Vackra parkettgolv läggs vanligtvis in i rum där man umgås. Som exempel kan nämnas vardagsrum, salonger, kontor och bibliotek. Parkettgolv är trägolv som är gjorda av massiva trästavar. De kan vara gjorda i ett och samma träslag, vanligen ek, fast de kan också bestå av olika träslag. Numera har man övergått till så kallade lamellparketter. Endast i undantags fall görs fortfarande traditionella parkett golv gjorda av massivt trä.

 

Lamellparkett
Då parkettgolv läggs in i dag handlar det allt som oftast om lamellparkett. Istället för de massiva trästavarna består de här golven av tre lager, ett övre skikt av ädelträ, ett bärande lamelllager och ett underlager, vanligen tillverkat av furu. På så sätt har man minimerat rörelserna i golvet. Parkettgolv är slipbara om än ädelträskiktet är omkring 2,5-3,5 mm tjockt. Ett parkettgolv är fjädrande varför de inte är för stumma och hårda att gå på. Dessa golv förekommer i olika tjocklekar varav den normala är omkring 12-15 mm. Dock finns det andra som är avsedda för läggning direkt på reglar. Dessa är omkring 22-23 mm tjocka.Parkettgolv 1

 

Trägolv gjort av massiva stavar
För den som önskar ett vackert och slitstarkt golv rekommenderas att parketten läggs med massiva stavar, eventuellt av olika träslag för mönsterdesign av golvytan. Ofta benämnd fiskbensparkett. Så här gör man en sådan. Självklart bör golvet även, eller särskilt då det är gjort av massivt trä, lackas enligt konstens alla regler. Ett golv som gjorts på detta sätt håller i många generationer. Det som ska till är att det med jämna mellanrum behöver slipas om och lackas på nytt. Inget för den som vill byta utseende på golven mellan varven. I sådana fall rekommenderas ett golv i lamellparkett.

 

Tips för golvläggaren
Som golvläggare är det bra att känna till att det finns factoringföretag som kan köpa ens fakturor. T.ex. hos Fakturino.se kan man jämföra factoring och hitta den billigaste leverantören. Särskilt som det finns kunder som väljer att låta lägga in dyra golv, som parkett gjort på massivt trä. Med hjälp av ett factoringföretag behöver det egna företagets likviditet inte bli lidande.