Olika golvlister

En golvlist är en sådan där detalj som gör storskillnad för hur vi upplever ett rum fast vi kanske knappt är medvetna om att den finns. Ögat registrerar mycket mer än vi tror och minsta detalj kan påverka oss på ett omedvetet plan. När vi uppfylls av en känsla av lugn i ett rum kan det vara för att de små detaljerna och lite mer anonyma delarna av inredningen helt enkelt ”gör sitt jobb”. Golvlister har också, precis som till exempel takstuckatur, dörrar, dörrhandtag och fönsterkarmar, den fördelen att de innebär att du får ett extra uttrycksmedel. På ett enkelt och ganska billigt sätt kan du ge dina rum en touch som i väldigt hög grad påverkar helhetsintrycket. I handeln olika typer av golvlister och du kan välja utifrån vad du bor i för hus och vill uppnå med inredningen. Vilka alternativ man har är ämnet för det här blogginlägget.

Du har många valmöjligheter

Golvsocklar av olika typer finns i de flesta byggbutiker. Trä och plast är de vanligaste materialen men du kan även hitta socklar av stenmaterial som fästs på annat sätt än att du spikar eller skruvar fast sockeln. Socklarna kan ha olika profileringar beroende på om du vill ha gammal eller modern stil på ditt rum och de finns även i olika storlekar. Tjockleken är oftast 12 mm men sedan kan man välja mellan en höjd på 42 till 70 millimeter. Vill du ha obehandlade eller vitlackade lister? Du bestämmer själv. Om vill måla listerna i en annan färg än vitt är det bättre med obehandlade. Att montera golvlister så att det blir riktigt snyggt är inte superenkelt om man inte har tillgång till särskilda verktyg. Det stora svårighetsmomentet är att få till snygga hörn. Dessa kräver att man har millimeterprecision när man sågar och det är svårt att få till på frihand med en vanlig fogsvans. Det finns dock ändamålsenliga sågar att hyra eller köpa. En maskin från företaget Cbot är den första roboten som kan lägga golv, det som är krångligt idag kan vara en lätt match inom en inte särskilt avlägsen framtid.

Speciella lösningar för speciella väggar

Om ett rum har rundade väggar är det svårare att fästa golvlister än om alla hörn är raka.För snickerifirmor är dock inte denna utmaning något nytt utan de kan specialtillverka lister som har precis den form du önskar. Det blir dock mycket dyrare än när du köper raka lister som metervara i byggbutiken. om din vägg består av mursten kan det vara väldigt svårt att hitta en passande list eftersom det är ett material som innebär att väggen inte är 100 % jämn. Fäster du en vanlig list på väggen kommer det att vara glipor mellan listen och väggen där den buktar inåt. Det enklaste sättet att lösa detta problem är att putsa väggen så att den blir helt jämn innan man fäster listen. En annan sak att tänka på om man ska fästa lister på en vägg som består av sten eller betong är att du behöver borrmaskin och särskilda sockelskruvar för att den ska fästa ordentligt.