Laminatgolv

Laminat är benämningen på ett särskilt material, som skapas genom att flera olika skikt sammanfogas ovanpå varandra. Ett typiskt exempel på laminat är till exempel plywood. När man talar om laminatgolv avser man dock oftast inte plywood, utan ett golv som imiterar ett annat material, till exempel trä, sten eller klinker. Även laminatgolv tillverkas dock genom just laminering, det vill säga genom att sammanfoga flera skikt med lim, och sedan pressa ihop dem under högt tryck. Vanligtvis består golven av tre skikt, där det översta skiktet, ytskiktet, består av ett papper som har specialbehandlats och täckts av en skyddande yta av plastfilm.

Två olika typer av laminatgolv är direktlaminat och högtryckslaminat. Skillnaden är att de har olika sammansättning, det vill säga olika lager. Ett direktlaminat består av ett slitskikt högst upp. Under det kommer ett mönsterskikt, därefter kärnan och underst ett balansskikt. Slitskiktets syfte är helt enkelt att skydda mönsterskiktet från att slitas ut, och det består oftast av melaminhartser och korund. Mönsterskiktet är det som ger golvet dess utseende, och det är helt enkelt ett fotografiskt papper som har behandlats med melaminhartser. Kärnan består oftast av HDF, högdensitetsfiberboard. Det är detta lager som ska bära tyngden mot golvet. Balansskitet underst är till för att ge golvet stabilitet, och för att det inte ska bågna. Det är impregnerat, och skyddar till viss del mot fukt.Laminaat

I ett högtryckslaminatsgolv är istället själva högtryckslaminatet det översta lagret, som ger ett mycket starkt slitskydd. Därefter kommer kärnan och balansskiktet som vanligt.

Självklart finns laminatgolv av bättre och sämre kvalitet. Det som utmärker golven av högre kvalitet är oftast att de har högre slittålighet och bättre förmåga att stå emot fukt. I ett golv av hög kvalitet är till exempel ofta kärnan fuktresistent. Ett annat exempel är att det i ett direktlaminatgolv är mängden korund i slitskiktet som avgör hur slittåligt golvet är – ju högre mängd korund, desto högre kvalitet har golvet.

Om du nyligen har installerat ett nytt laminatgolv, men inte har tillräckligt med ljus i ditt hem för att kunna beundra det, kanske det kan vara en idé att sätta in ett nytt fönster. Fler fönster släpper in mer naturligt ljus, vilket alltid uppskattas i svenska hem där mörkret är påträngande en stor del av året. Du hittar fönster för alla stilar och smaker på Byggmax.se.