Lägg nya golv i hemmet

Börjar dina golv se gamla och slitna ut? Har de blivit missfärgade under åren, fått skador eller känner du bara att det är dags för en förändring? Att lägga nytt golv i sitt hem är något som är väldigt vanligt, oavsett om man bor i hyreslägenhet eller äger sin egen bostad. Bor man i hyreslägenhet finns detta oftast som tillval hos hyresvärden, medan den som äger sin bostad får göra arbetet själv eller anlita en hantverkare.

När behöver man lägga nya golv?

Det finns flera orsaker till varför man vill ha nya golv i hela eller delar av sitt hem. Kanske har bostaden genomgått ett stort stambyte tillsammans med Stambytesgruppen.se eller så har ditt golv under åren bara fått utstå en hel del slitage. Den vanligaste anledningen till varför man vill lägga nya golv är för att de redan befintliga inte lever upp till den standard som man vill ha, men de kan också handla om att de är så pass slitna att de faktiskt inte går att använda sig av på ett tryggt sätt.

Göra jobbet själv eller anlita hantverkare?

Att lägga golv klarar de allra flesta människor av att utföra på egen hand. Det finns mängder med instruktionsvideos och guider på nätet som vägleder en steg för steg. Så kallade klick-golv är det bästa och enklaste alternativet, eftersom dessa klickas ihop likt ett pussel.

Bara för att det i praktiken går att utföra själv betyder det dock inte att alla vill ge sig in på projektet. Vissa vill istället ta hjälp av en professionell hantverkare. Att anlita en hantverkare kostar naturligtvis mer än att själv lägga nytt golv, men tack vare ROT-avdraget kan man nu få skatteavdrag på tjänsten. Alla människor som betalar skatt i Sverige och som nyttjar avdraget på adressen man är folkbokförd på har rätt till ROT/RUT.

Hur lång tid tar det?

Det är naturligtvis svårt att säga exakt hur lång tid det kommer ta för dig att lägga nya golv. Har du gjort det tidigare och har kunskap inom ämnet kommer det troligtvis att ta lika lång tid för dig att göra jobbet själv, som om du hade valt att anlita en hantverkare. Har du däremot aldrig gjort någon form av golvjobb tidigare, förutom att ha moppat i ditt hem, kommer du att få räkna med att det tar sin lilla tid.

Hantverkare kan oftast ge en ungefärlig tiduppfattning om hur lång tid jobbet kommer att ta. Det är många faktorer som spelar in, t.ex. vilket skick som ditt befintliga golv har idag, vilken typ av nytt golv som du vill lägga och hur stor yta som du vill ha gjord. Ett litet sovrum kommer självfallet att ta mindre tid än om du ska lägga nytt golv i hela huset.