Golvslipning

golv är ytan som slits allra mest i ett hem. Det är också en yta som är något av det första som syns när hemmet beträds. Golv är således viktigt för det har mycket att göra med hur bra du trivs i ditt hem. Många av oss väljer trägolv om vi har råd. Känslan av trä under fötterna är en helt annan än känslan av plastmatta eller laminat. Trä har lång tradition och är dessutom ett av de mest hållbara materialen, om vi bara gör rätt val gällande tjocklek och träslag så att golvet tål att slipas. Det kan vara en dyr investering att lägga ett trägolv som är tjockt nog att slipas men så håller det också många år.

Rätt val av trägolv lönar sig

Bogenšperk_parketTesta själv att tänka dig in i den här situationen: Du kommer hem, sätter nyckeln i låset och öppnar ytterdörren. I hallen möts du av en mönstrad plastmatta och i vardagsrummet av ett gråspräckligt laminatgolv. Jämför den här upplevelsen med att tänka dig att du öppnar dörren för att mötas av ett hallgolv i massivt trä och när du kikar in i vardagsrummet är det en fiskbensparkett du betraktar. Det är en viss stilskillnad mellan dessa båda alternativ och visst är det så att stil kostar mer. Det finns alltid möjligheten att välja ett billigt trägolv, men problemet är då att det handlar om en mycket tunn träyta som inte går att slipa och som tjänas ut efter bara några år. Det är en god idé att lägga lite mer pengar på ett trägolv som tål slipning. Även för ett golv till ditt nya uterum lönar det sig att välja ett träslag som håller för det stora slitage som uppstår och som kan fräschas upp med en slipning.

Skötsel och råd för golv av trä

Hur länge ett nyslipat trägolv håller formen har naturligtvis att göra med hur det sköts. Nyslipade trägolv brukar antingen lackas, UV-oljas eller oljas med naturolja. Det sistnämnda alternativet ger mest träkänsla men är också det som är känsligast. Ett naturoljat golv bör oljas på en gång om året och dessutom tvättas med såpvatten av och till. Ett lackat golv är däremot mycket lättskött och behöver egentligen bara städas på vanligt sätt med dammsugare eller fuktig mopp. Här är det repor som är svåra att reparera och uppkommer det sådana så brukar de tyvärr vara mycket synliga. För den som har en äldre lägenhet där ett slitet trägolv redan ligger lyder tipset – inred med färg. Istället för att lägga ut pengar på att låta slipa om golvet kan du testa hur det ser ut att måla på det med träfärg i en passande nyans. Framförallt om du har trägolv i kök eller badrum kan det vara en utmärkt lösning som gör golvet mer motståndskraftigt och får det att se fräscht ut igen.