Golvvärme är ett populärt sätt att öka komforten inomhus, för visst är det skönt med varmt om fötterna? Vanligast är att använda golvvärme som kompletterande uppvärmning av hus men det går också att ha golvvärme som enda värmekälla, detta kan dock bli dyrt, förutsatt att man inte sänker inomhustemperaturen, eftersom golvvärme oftast drivs av direktverkande el. Om du funderar på att installera golvvärme finns det flera moment du kan göra själv men också många saker att ha i åtanke innan du börjar. Husets fönster, framtida isolering och golvmaterial är alla faktorer som kommer att ha inverkan på slutresultatet.
Arbete för den händige
Plastmattor och klinker är bland de bättre alternativen om du vill få ut det mesta av din golvvärme, även trägolv fungerar bra så länge golvet inte är för tjockt. Dessa material fungerar bättre än andra eftersom de släpper igenom värmen till det övriga huset och på så sätt bidrar till ett behagligare inomhusklimat. Idag finns det många som gärna renoverar själva från både stor till smått men med med just golvvärme är det vissa moment man inte får göra själv. Elinstallationen är till exempel en del som måste göras av behörig elektriker men det minskade rotavdraget har inte minskat intresset för renovering och svenskarna fortsätter att renovera, bygga om och bygga ut.
Viktiga moment för fackman
Andra aspekter som bör kontrolleras av fackman är husets grund samt den isolering som ska läggas, som lekman kan det vara svårt att beräkna hur mycket material som kommer behövas. Om isolering inte sker på rätt sätt finns risk för värmeläckage under huset vilket kan leda till fuktskador. Kom även ihåg att se över fönstren, i Sverige är det det vanligt att placera radiatorer nedanför fönstren för att undkomma kallras, om man väljer att värma upp huset med endast golvvärme kan man därför uppleva att det drar kallt från fönstren. För att undvika detta kan man installera en extra ruta i fönstren eller byta ut äldre fönster mot mer energieffektiva modeller.