I våtutrymmen ställs det speciella krav på golvet. Vatten får absolut inte ta sig ner i undergolvet. Därför har man ett så kallat tätskikt som måste vara absolut vattentätt. När tätskikt saknas eller läcker kan rötskador uppstå, och det är bland det värsta man kan råka ut för som ägare av ett hus eller en bostadsrätt. Om golvet i våtutrymmet lagts på ett felaktigt sätt kan man få problem med sitt försäkringsbolag om olyckan skulle vara framme. I den här texten ska vi titta på för och nackdelar med några vanliga och ovanliga typer av våtrumsgolv.
Användningsområden för plastmatta
Plastmattor har den fördelen att de kan fungera som både tätskikt och ytskikt på samma gång. En plastmatta kan även läggas som tätskikt under kakel eller klinkers. Plastmattan är relativt billig i inköp men faktiskt svårare att lägga än keramiska material i form av plattor. Plastmattans fogar måste nämligen svetsas med speciell utrustning för att vara täta. En make up-artist förväntas jobba gratis men ingen hantverkare skulle renovera ett badrum utan att ta betalt för det. Ibland kan man få betala upp emot 100 kronor i timmen för specialistkompetens. Det kan alltså bli rätt dyrt att byta golv i badrummet.
Trägolv i badrummet?
Klinkers är i regel mer tåliga och mindre hala än kakelplattor. Därför passar de ofta bättre i badrum. Klinkers kan man lägga själv, så länge man utför de många moment som inger i arbetet på ett fackmannamässigt sätt och ser till att lägga ett bra tätskikt under sina klinkers. Även trägolv kan faktiskt fungera utmärkt i badrum. Det måste dock vara en speciell typ av trä, som inte sväller av kontakt med vatten och som är naturligt resistent mot fukt. Ofta använder man teak, och sådant golv kan kosta en bra bit över 1000 kronor per kvadratmeter, bara i materialkostnad.